Theatergroep HARDT is opgericht door Katelijn Udo de Haes. De groep kenmerkt zich door de bijzondere sfeer van openheid, vertrouwen, lef, humor en de enorme bereidheid tot het aftasten van grenzen. Grenzen in toneelspel, het opzoeken van heftige emoties, maar ook het aansnijden van onderwerpen die gevoelig en rauw zijn. Zoals geweld, jongensliefde, jezelf verkopen voor geld, drank- en drugsmisbruik en eenzaamheid. De voorstellingen zijn realistisch, filmisch, confronterend en ontroerend.

Foto: Renzo Candido

Door met enthousiasme en gedrevenheid te werken merken wij steeds weer dat jongeren meer uit zichzelf durven halen dan zij ooit voor mogelijk hadden gehouden. Het is mooi om te zien hoe zij zich ontwikkelen, groeien en hun eigen kracht ontdekken. Door een onderling vertrouwen ontstaan prachtige dingen. Dit werkt natuurlijk door op vele gebieden. Het is een enorme boost voor hun zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en hun scheppend vermogen. Dit wordt steeds weer bevestigd door publiek, ouders, mededocenten en natuurlijk de jongeren zelf.

Naast de voldoening die het geeft om samen tot een succesvolle voorstelling te komen denken wij dat het heel belangrijk is om jongeren een laagdrempelige plek te geven, waar zij hun talenten kunnen ontwikkelen. In deze vluchtige, op snel succes gerichte maatschappij waar een mooi uiterlijk een steeds grotere rol speelt is het moeilijk voor jongeren om zelfvertrouwen te hebben in wie zij zijn en wat ze kunnen. Wij hebben jongeren zien groeien en hun eigenaardigheden zien accepteren, niet alleen bij zichzelf maar ook die van anderen. Ze hebben geleerd dat niets vanzelf tot stand komt maar dat zij zelf hierin een grote bijdrage moeten leveren. Dat is vaak heel hard werken.

Zij stijgen boven zichzelf uit, durven zich bloot te geven en voelen zich geïnspireerd door de ruimte.